JellyPages.com

Love You To The Moon & Back

..We're born alone, we live alone, we die alone. Only through our love and friendship can we create the illusion for the moment that we're not alone..

Sabtu, 31 Disember 2011

Kala Sunyi Bulan Mengambang

Hai & assalamualaikum....

-

-

it's 4 o'clock right now!

waaaaaa....mata sy masih belum mengantuk *_*

-

-

TAK tau la kenapa tak mengantuk lagi

maybe tadi dok gelak sakan dengan housemate sambil me'release' kan tenseion

selepas membaca terlalu banyak benda kot! MAYBE (^_____^)

-

-

-

Bila duduk-duduk kat katil ni....mulalah aktiviti usual akan jadi.....

haaaaa...nak tau APA??

-

-
GUESS???
-

-

I MISS SOMEONE!

Jauhnya dia sekarang

-

-

"Walau raga kita terpisah JAUH...namun hati kita selalu dekat...bila kau pejam kan matamu...dan rasakan a..aku..."

-

-

Dia suka tanya saya lagu yang dah lama kot berkumandang kat radio

CUMA kat telinga dia lagu tu lagu baru la (^____^)

apa daaaaa...ketinggalan betul dia ni.....:P

-

-

-

Ok

Dah tinggal 5 paper lagi untuk habiskan final sem 2 ni..

alahai.....rasanya macam baru semalam daftar masuk UNIVERSITI

hahahahaha (*______*)

-

-

-

Ok la

Malas nak bebel panjang-panjang

Nak layan MAHARAJA LAWAK MEGA

al-maklumlah tadi tak dapat tengok

mana la ada TV kat hostel ni

kesian sy...huwwwaaaaaaaa.....:(


SEKIAN (^________________^)


Ahad, 25 Disember 2011

(^__________^)

Lamanya tak updates blog
rindu pulak rasa dihati

ehhh..lupa...assalamualaikum...:))

-



-



-



-


apa khabar u'oallllssss...???

hope semua sihat walafiat la ye hendaknya (^_^)


-



-



-


25/12/11

apa ada dengan no atas ni?

sebenarnya...sebenarnya

tak ada apa pun yang menarik hati batu dengan tarikh ni :D


-




-



-

merepek kerepek panjang sangat mukadimah nana ni....hu2

actually nana dah nak dekat final exam ni :))



FINAL?????


aarrrrggghhhhhhh!!! pastinya STRESS melanda di musim-musim final ni kan...

almaklumlah banyak nak di study kan, banyak nak di hafalkan untuk di goreng masa exam final nanti :D


-




-



-




-


SEPATUTNYA nana berada di KLUANG, JOHOR terchenta di waktu ini

dan semalam SEPATUTNYA juga nana berada dengan keluarga nana yang terchenta bercuti di tepi pantai (^_____^)


TAPI! apakan daya, nana tak boleh nak balik disebabkan oleh takut tak boleh balik MUADZAM SHAH terchenta semula sebab BANJIR!

TAK APA la nana redha sebab .......


-


-


walid kata akan ganti dengan holiday tahun depan bulan 1 masa CNY (^___^)


wink**


terangkat sekejap kening nana.........hahahahahaha :D

walid memang memahami anak sulung dia ni....lalalalalalalalalalala :))

maka, akan adalah aktiviti menyucikan mata & menaburkan duit masa CNY nanti ye anak-anak......hehehehe :D



ok! sekian saja berita semasa



akan disambung selepas ni.......have a blast SUNDAY :))


Isnin, 7 November 2011

^_^PeSaN BuAt HaTi^_^

Bila ku pergi,
jangan kau tangisi.. Tabahkan hati, usah kau
sesali.. Ku meninggalkanmu bukan
kerana ku tak sayang padamu..
Namun ini adalah yang terbaik
untukmu dan juga untukku..
Percayalah kau akan
mendapatkan yang lebih dariku..
Yang akan selalu setia menemanimu di setiap waktu..
Bukan maksudku tuk menyakitimu
ataupun membuatmu terluka..

Hanya saja sepertinya
Tuhan lebih tahu segalanya..
Dan Dia (Tuhan) lebih sayang padaku..
Jaga dirimu baik-baik, dan jangan
pernah kau rapuh.. Jika aku tak lagi
bersamamu.. Tetaplah tersenyum, jiwaku... ;)
Percayalah aku sangat menyayangimu..










Sabtu, 5 November 2011

*_*PaShMiNa DaY*_*

assalamualaikummmm....


_X jawab dosa_

okeyh....entry kali ini it's about PASHMINA....

u know pashmina???alahaiiii yg macam tudung panjang lilit2 sampai x tau dah nak lilit macam mana..hu2..

I got pashmina from my bff, Shasha....hu2....dia bagi Nana pashmina sempena my belated besday bln 8 hari tu....hahahaha...:D
Shasha nak sangat tengok KAMI semua especially Nana pakai pashmina pergi kelas.......alahaiiiii....sadis rasanya nak pakai....hu2...bukan apa....TAK PERNAH PAKAI...so, confirm la akan kelihatan kelakar kan.....lalalalalala....

So, malam before nak pergi kelas esok nye tu...Nana dgn Azra ni mencuba la melilit2 pashmina yg agak panjang tu di kepala.....sampaikan tengok tutorial dlm Youtube lagi....wawawawawa...nampak sangat tak reti nak pakai kan....hehehe...:D

Almost 1 a.m.....KAMI masih lagi mencuba untuk memakai pashmina dengan cara yang di ajar dalam youtube....alahaiiii....rimas + panas.....ngeeeee~~

The day comes....apa lagi...kelas pukul 9 a.m....tapi bangun bukan main awal daaaaa pagi tu....hahahahaha....

Semata-mata nak pakai pashmina....takut lambat.....dah la nak melilit segala tu macam rasa kena jerat je.....mwahahahahaha...:D

Betul kan situ....betul kan sini....OKE!! It's time to move to the car and going for classs...~~

Sampai kat kelas...alahaiiiii...malunya....banyak mata yang memandang KAMI....coz Nana, Shasha, Neyna & Rara pakai pashmina....huhuhu...

Lebih kurang sama pulak tu pashmina tu....hehehehe.....

Kelas Marketing pagi tu..

Madam ajar tentang pasaran barang....

and....tiba la sesi soal jawab.....tiba2 madam tanya KAMI....kenapa empat2 pakai tudung yang sama....???looks different from others....hahahahaha...

Thanks kepada madam kerana memuji....lalalalala....terbangga ckitttt...haissshhhh(down to earth Nana)

hahahaha....memang la nak gelak bila ingat mula-mula nak pakai pashmina ni....terbelit sana...terlilit sini...lama-lama rasa macam nak terjerat je leher.....ngeee~~


errmmm....ni la hasilnya orang yang TAK RETI pakai pashmina....Nana reti pakai tudung BAWAL je.....:D



A BIG HUG n KISSES to my BFF, SHASHA

Thanks a lot bagi belated besday present......dan hajat sha nak tengok Nana pakai pashmina dah pun tersampai....kalau Na ada mood nanti Na pakai lagi ye...heheheheh....:D



_*_*_SEKIAN_*_*_



Isnin, 31 Oktober 2011

Why Not ME?????



Assalammualaikummmm......

X jawab dosa.....Jawab saaaaa.....think it yourself la....hahaha



Okeyh.....have u imagine a question sounds like this.....

"WHY NOT ME THE ONE WHO ARE RICH??"

"WHY NOT ME THE ONE WHO ARE BEATIFULL?''

"WHY NOT ME THE ONE WHO ARE INTELLIGENT?"

and many things that playing in my minds every single minutes i breath......lol..



:P


I'm ALWAYS thinks about this type of question that i mentioned above...huhuhu...


Sometimes....I'm down when i see others get more than me....


BUT!!! REMEMBER DEAR!!!!


"how greats someone in the eyes of others....there must be one or two disadvantages"


We must want to know why not us la kan.....haaaaa....here....i wanna share some info la....why not we are the great ONE!


1) It's Not The Time YET


when you thinks back about this kind of question....have you ever thinks also in the negative side??? Not all things are RIGHT....sometimes we must thinks in the negative side also....okeyhh...


For me...i'm always ask myself like this kinds of question.....'Why NOT me the ONE who are INTELLIGENT??'


Back to the basic....i asked back that questions on me....haaaa..."If i'm the one that are intelligent...brilliant...will I be an arrogant n show off too MUCH"....uhhhhh....what a stupid people....hahahaha...


Maybe....this is not the right time you get what you want in your life......there's many things out there you must achieved first...learn how to handle many things that comes across your life's....:D


Many things that NEVER comes in our minds can be thinks in a logic ways.....haaaaa....


"Do you thinks that you can handle all the problems that comes in your life by yourself???"


THINK it WISELY.......hahahaha....


EXPERIENCED THOUGHT US TO BE MORE MATURED??am I right??hehehe....


2) Every THINGS that happened always have the meanings


every things that happened in your life have their own meanings....why this happen...why that becomes this....why black becomes white.....errkkk....ape kena mengena lak ni...hahaha...whatever.....:P


"..we are the one that must know how to describes every little things that happened in our life with our own little thinks..."


sekiaaaannnnnn...............^_^








Ahad, 30 Oktober 2011

~*.*~LoVeLy DaY~*.*~





"..Senyumku untukmu teman..ku hadiahkah senyuman ini untuk kamu ingati akan diri ini agar kau akan ingati selamanya yang senyuman ikhlas ini dari hatiku yang suci.."


Hari yang indah bersama my bff......waaaaa...mereka semua dah semakin cantik....hehehe. Especially cik Ninie...makin comel q tengok. Bila dah jumpa...tak hirau dah orang sekeliling....hanya KAMI je yang ada kt dunia ni....mwahahahahah...:P



Perjumpaan di Kluang Mall....haaaa...Ainee, Aina, Nabihah, Nana...ahaaaa.....2A2N...:))



Borak punya borak...it's time to take a breath la...so KAMI pun stop by CHARMS...mkn2...yummy2..hehehe...masing2 dh lapar...Cik Ninie la paling excited...hahaha....kaki makan...:P


Sambil-sambil tunggu order sampai....sambung la balik borak2...n sambil tu....makan KEK BATIK handmade by Nabihah....alahaiiiii...sedapnye dear...thank u!!




Orait....dalam masa kteorang makan2 sambil bergosip & mencari inspirasi.......aina buka story pasal bisnes la plak....WOW!! KAMI sangat la TERUJA!! OMG!! OMG!! paling banyak soalan from Cik Ninie la....hahaha...udah macam reporter gayanya...hu2.



Banyak info n gosip2 yang dikongsi bersama....hahahaha....gila gosip mereka nih...:P

Then...lepas makan2...jalan2 lagi...terstop la plak kt 1 kiosk...travel agency...errmmmm...nampak cam menarik...waaaa...ape lagi...chance nk kenakan jurujual la ni...hahaha...tanya punya tanya...banyak betuik soalan KAMI!! n as usual....ninie la paling banyak soalan...begitu & begini...!hahahaha....melayan je la apek tu...hu2...


Ermmm....lepas dah penat jalan2....masa untuk berposing la plak....hahahaha....kt rmh Dato' Tan pun boleh jadi sasaran KAMI berposing....hu2....


!A GREAT LIFE WILL BE MEANINGFULL WITH A GREAT FRIENDS!


Jumaat, 28 Oktober 2011

"Kadang-Kadang"

Kadang, mengenang mu membuat ku bahagia...
Di saat kau ucapkan kata-kata manja,
dan kata- kata penuh makna...
TETAPI!!!!!!!
Kadang, mengenang mu membuat ku luka...
Di saat kau menyakiti ku dengan ucapan mu,
dan melukai ku dengan duri cinta mu...
Terkadang, aku tak sanggup mengenang mu..
Dan terkadang , aku sangat merindukan mu...
Aku tak tau, apa yang harus ku lakukan.??
Mengenang mu kah.?
ATAU
melupakan mu..?
untuk selamanya....

Khamis, 27 Oktober 2011

milik siapakah hati ini........???

Hati ini punya pemilik....namun kuncinya tiada padaku. Tapi...jika ia tiada denganku, pada siapa ia disimpan...bercerita tentang hati......errrmmmm.....
Ia membuka satu kisah tersendiri. Kisah insan yang bercinta...kisah cinta yang terluka...kisah kita yang tersimpan di dalamnya.."Jangan Menangis Sayang"..Itu yang selalu dizahirkan dari bibir...namun ungkapan pada hati...cuma diri yang mengerti. Berbicara bahasa hati, cuma kita yang mengerti. Hati kita hanya kita yang faham...hanya kita yang dapat selami...namun jika kuncinya tiada...bagaimana ingin kita buka???
Wahai pemilik kunci hati....hadirlah dalam hidup seseorang...berikan kembali kunci hati ini....agar bisa dibuka kembali hati yang telah lama terbungkam sepi...yang telah lama ingin dikasihi......:))



Sabtu, 10 September 2011

1st sem *UNITEN*

Sudah hampir empat bulan aku menjalani kehidupan sebagai seorang mahasiswi. Terlalu banyak perbezaan yang aku dapati disini jika hendak dibandingkan dengan alam persekolahan dahulu. Banyak yg kita tak tau sebenarnya. Ramai sebenarnya insan-insan yg belum pernah kita jumpa. Pelbagai ragam manusia yg kita tak jumpa lagi. Bagiku...ini semua suatu pengalaman indah. Menganali manusia, gelagat, telatah, perangai...ape lg ye??hmmm...everythings..it's a new sbject in my life. Life will be colourful if we know how to draw n paint it as much as we want!

Ahad, 10 Julai 2011

Dunia ni penuh dugaan kan..

well...x semua yg kita nak kita akan dapat...

but, x semua yg kita dapat akan membahagiakan kita...

BETUL X???hu2

Dunia campus sgt2 la byk cabaran & dugaannya...

MAMPU & TIDAK je utk hadapi...

sometimes when something happened and I can't faced it....

i'd to cry....cry deep inside my heart...

although it's hurts me a lot, but i've to be strong and face it with my own strength...

walid always told me that..."anak arab x boleh cepat tewas...nenek moyang kau belayar dr jauh

dtg ke sini....byk dugaan nya...along mesti kuat tau hadapi semua cabaran...."



YES!!insyaAllah i WILL......:)))

Rabu, 1 Jun 2011

campus life~part3~

tidak ada apa yang paling mengembirakan
bila mengetahui kaulah sahabat sejati jua insan yang disayangi
yang selalu mengulurkan tangan
walau kesakitan dan kesepian sering melanda
kau tetap dengan kesetiaan yang tidak pernah berpenghujung
bersama hingga akhirnya

pernah kau katakan
akan bersama ku hingga akhirnya
walau apa pun terjadi
tetap kau setia disisi

disaat itu terasa betapa agungnya anugerah illahi
kurniaan pada hamba yang lemah seperti ku
kehadiran kau bagaikan sebutir permata yang bersinar
menerangi segenap pelusuk malam
dengan cahayamu yang terang benderang
menghiasi alam ini dan tidak ada apa yang ku inginkan lagi
kerana KAU telah kurniakan dia atas segalanya

sungguh aku berterima kasih
pada mu wahai dirimu yang jauh
kerana sudi menjadi sahabat sejatiku jua insan yang disayangi
tapi kadang-kala aku terlalu merindui mu
hinggakan berderai air mata ku..
kerana terlalu mengingatkan semua tentang dirimu

biarpun kehilangan telah menyapa ukhwah perhubungan kita
aku sungguh redha pada ketentuan illahi
DIA telah mengatur hal terbaik dalam hidup kita
takkan sekali ku tangisi perpisahan ini

perpisahan dunia & akhirat
kerana hikmah tersembunyi sukar kita ketahui

"berhentilah kalau kau sedang berduka
dan senyumlah dengan senyuman mu yang beribu itu
insyaAllah sahabatku yang jauh dimata... dekat dihati
kita pasti akan berjumpa lagi..
kerana aku yakin Allah akan pertemukan kita kembali
dan menyatukan kita semula seperti dahulu..."

masih ku ingati bait-bait ayat ini kala nafasmu di akhir waktu

hanya tuhan saja yang tahu betapa aku rindui senyuman mu.. dan suaramu yang selalu menasihatiku, tentang kehidupan didunia ini..

jua segalanya tentangmu sahabat,insan yang ku sayangi sentiasa menjadi ingatan padaku...
dan yakinlah sekalipun umur, wajah dan suaraku akan berubah,
tapi didalam hatiku tidak ada satu pun yang akan berganjak.. kerana itulah kata yang selalu ku pohon dari illahi

[Al-Fatihah]
For my late dear.......the way you approach me...the way you advice me.......the way you touch my hearts.....the way you talk with me.......truly....deeply...........i'll remember that for the rest of my life.......^^.^^

Jumaat, 20 Mei 2011

sering KITA lupa-part1-

dalam hidup ini
terlalu banyak kita kejari
hingga tiada masa
mengenang perkara yang kita lupa

bersalahkan sebuah peninggalan
yang telah kita lupai ?
hingga kita menyesali ianya
tidak kita perolehi lagi

memang begitu lumrah kehidupan
akan ada turun naiknya
jangan bersedih dan berhiba duka
kerana ini atur cara kehidupan
fahami dengan erti yang sebenar
kelak kita kan redha padanya

alhamdulillah
akan tuhan yang mengatur segalanya
hingga tidak tertinggal satu pun
dari apa yang dirancangNya

Terima kasih tuhan
kerana memberi ingatan
tentang sesuatu yang sering kita lupa....................

~MuHaSaBaH DiRi~

Hari demi hari
Langkah disusun disisi
Dengan harapan dapat di isi
Tapi dengan apakah harus dipenuhi
Adakah dengan hasrat al-hawa yang tiada mati
Atau dengan panduan wahyu-Nya agar diri diredhai
Wahai diri yang selalu sepi
Kerana tiada usaha mahu mengisi
Bukalah kelopak mata dari nyenyak mimpi
Basuhlah hati dengan tangisan di pipi
Yang mengalir sebab terasa jauh denganNya
Bukan kerana impian dunia yag hilang sebentar tadi
Wahai pemilik mulut ini
Yang sering mengatakan perkara yang jarang dilakukan diri
Menegur mereka seolah diri bersih suci
Tetapi hakikat diri sendiri tiada mahu peduli
Persoalkan lah diri dan hati
Mampukah diri bertawajjud di mahkamah Illahi
Atas kesalahan tiada buat atas teguran tadi
Dalam tindak-tanduk sendiri
Muhasabahlah diri sendiri wahai diri
Yang akan menutup mata sebentar nanti
Dan tiada bangkit kesekian kali

Rabu, 18 Mei 2011

campus LIFE-part2-





wahhhhh....nk story pasal ape lak ni???hahaha....



oke2....nk kenal kn my housemate.....







Ehem2......comey x housemate nana yg ni......nama dy Diana Binti Abu Bakar @ Neyna. She's so cute...mcm barbie dolls....hu2...ske sgt tgk mata dy...pinjam mata blh x kak???hehehe..

Kak Neyna ni mmg best gle....dy nye otak...sme blh layan....lenjannnnn...mmg best gle la kwn ngan dy....

Ouuuhhhh....cuma sy terpaksa kejut dy byk kali pg2 utk bgn g kls....hehehehe...payah ckit dy ni nk bgn.....sygggg akk...ngeeee~~:))))






ahaaaaa......cute x cik ats ni???hehehe...yg ini bff nana...tp, sekarang ni dh merangkap jd roomate nana plak dh. Suka duka dikongsi bersama...ahahahahaha...

ehhhh...jap, lupa....nama dy Nurul Azra Binti Mohd Saai @ Rara

rararerarerarera....rararerarerarera............

tu la lagu yg slalu meniti kt bibir dy sejak someone tu nyanyi ari tu....

aaaaa..lupa lak...rara ni suka benor nyanyi2.....bab2 nyanyi bg la kt dy....

uiikkkssss....anita srwk punya lagu yg high vocal pun dy blh bwk.....ahakkksss....:)))









Wooooo....this gL's....ahakksss...awek ganu ni.....manis x???hehehe...Oke, truly deeply her names is Norshahirah Binti Norawi @ shasha...org kemamang nihhhh...hehehe..welll...sian kt dy...coz kteorg dok ckp ganu...rosok bhsa ganu dy kt....hu2. Haaaaa....jgn x tau...dy dh jd model shoot...so, lps ni blh rr jd model shoot nana ekh....hehehehe. Nana suka tgk dy ni...muka manis gle...sweet gitu...he3. Nti nk g ganu jln2 sha bwk ekh...:))




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~END OF PART2~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



campus LIFE-part1-

Alhamdulillah....diam x diam dh almost 3 weeks berada di tempat org utk menyambung pelajaran....kerana menuntut ilmu itu suatu kewajipan! Mulakan bicara dengan kalimah Nya....maha suci Allah yg masih memberi 1 lg kehidupan buat diri ini utk terus bernafas dan menghirup udaranya di muka bumi milik Nya ini.
Ok, start dr minggu orientasi....waaaaaa....rasa mcm nk nanges je...why???
hahahaha...bayangkan bgn kul 4 pagi, then kul 1pgbaru balik! Tido 3 jam je....aduuuhhhh....bkn setakat eye bags...i you me he she sme ader dh ni...
Pastu...dh siap2 nih....g surau....solat suboh....sampai kt surau kul 5 pg....haaaa...pe lagi...azan pun x berkumandang lg....so, tdo is the best la kot....mwahahahaha....bukan nana sorg yg begitu k! Semua yg berada dlm surau tu...termasuk la fasi2 kami skali...hu2..
Okies....sepanjang minggu orientasi, mmg byk dugaan, cabaran, halangan & rintangan....wahhh...sme nk msk ni...hu2...
Tak semua yg kita buat, org laen suka......apa yg kita buat....org sekelilig perhatikan...so, gL's n boys out there, watch out setiap apa yg korg buat....coz, dr situ org akn menilai diri kita ni mcm mana...baek atau buruk, kita sendiri yg mencorakkannya....:))




Rabu, 11 Mei 2011

lalalalalala

"pertama kali ku bertemu dengan mu....sayup nya hatiku...merindui dirimu....walaupun baru kita bersua muka....namun aku telah jatuh cinta...."
Why i sing this song???hahahaha.....not bcoz i'm fallin' in love..ehhh...ye ke??x...ye...x....ehhh...x sbnrnye.....jatuh cinta ngan kampus....
BEST GILER la kampus ni....hu2....dkt je ngan bandar....
alahaiiiiii.........walaupun....AWESOME!
hidup seorang mahasiswi....penatnye....hu2.......
cte nye......nk BALIK JOHOR!!!!!!!

Ahad, 24 April 2011

oH waNiTa




MENGAPA WANITA SANGAT ISTIMEWA...

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...." Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan ...tadi..basuh jap... susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...chec k bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh. ..ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah... tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle... baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check. ..baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak. .telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle... ternampak pulak beg g keje...emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle... Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..." masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang. ..pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni... nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu. .. bukak almari...emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang... la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle.. dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lu pa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar.. ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi.. ..ok dah ... ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams... aaahh...sedapnya dapat baring...sebelum tu,,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting.. ahh...boring..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,. ..mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah.... So?....apa yang peliknya..???....WANITA, anda memang HEBAT! pasti anda disayangi kerana memahami mereka...well, women understand women better...so,lelaki-lelaki out there hargailah emak, isteri, dan kawan 2 dengan lebih baik lagi... Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah... setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri... Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari... HIDUP UNTUK KAUM HAWA!!!

Isnin, 28 Mac 2011

Bagaimana Menyayangi Seseorang???

1. Sayangi dia dengan hati, bukan dengan perasaan. Jika anda meletakkan sesuatu perhubungan berdasarkan perasaan, ianya akan gagal kerana perasaan sentiasa berubah dari masa ke semasa. 2. Sayangi dia seadanya. Di dunia terdapat hampir 6 billion manusia dengan 6 billion personaliti. Dia sememangnya seorang yang istimewa dan biarkan ianya kekal begitu. Jangan sesekali terfikir untuk mengubah apa-apa tentang dia kerana sekali anda mengubah, selamanya anda akan terus mengubah dirinya. Tentu anda masih ingat, anda terpikat padanya kerana dia adalah dia. Maka, tiada alasan untuk anda mengubah dia untuk menjadi seseorang yang lain. 3. Sayangi dia sepenuh hati. Sesungguhnya dia telah banyak berkorban untuk anda. Dengan kelebihan yang ada padanya, dia berpeluang untuk menjalin hubungan dengan seseorang yang lebih sempurna tapi demi cinta, dia telah memilih diri anda. Maka, jangan sesekali cuba untuk mempermain-mainkan keluhuran cintanya. 4. Hormati pendirian dan keputusan dia. Jangan anda merayu dan jangan mencipta alasan supaya dia menerima cinta anda kerana kelak, yang anda akan dapat darinya hanyalah cinta simpati dan bukannya cinta setulus hati. 5. Yakinkan diri anda akan keistimewaan dia. Dia adalah satu-satunya di dunia ini dan jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia kerana dia telahpun cukup sempurna semenjak anda mula terpikat padanya. 6. Percaya akan dirinya. Sentiasa bersangka baik padanya jika kita juga mahukan sebegitu darinya. Pastikan anda akan sentiasa meletakkan diri anda di tempatnya sebelum melakukan apa-apa. Jika anda sendiri tidak dapat menerimanya, apatah lagi dia. 7. Jangan berjanji menyayangi dia untuk selama-lamanya kerana selama-lamanya bagi anda mungkin akan berakhir keesokkan harinya, tapi berjanjilah untuk menyayangi dirinya seolah-olah setiap hari itu adalah hari yang terakhir untuk anda berdua. 8. BERCINTA dengannya adalah seperti memberi hati anda kepadanya untuk dilukai tapi kepercayaan itu penting. Percayalah kepadanya, nescaya dia akan melindunginya sepenuh jiwa dan raga. 9. Jangan sesekali meninggalkan dia tanpa sebarang alasan. Dia bukan hanya akan setakat menangis kecewa dan kemudiannya meneruskan hidup seperti biasa, ketahuilah bahawa jiwanya akan mati secara perlahan. 10. Jangan cepat berbangga dengan diri anda, memenangi hatinya bukanlah satu kejayaan yang mutlak tetapi anugerah itu hanya layak anda perolehi setelah anda berjaya menyayanginya sehingga ke akhir hayat. Ketahuilah, dia memilih anda adalah kerana dia percaya bahawa anda adalah seorang yang jujur dan akan menepati janji. Anda telah bersusah payah dan berusaha sedaya upaya untuk memenangi cintanya, maka dengan itu haruslah juga anda berusaha untuk terus menyintai dirinya dengan apa jua keadaan sekalipun.

~CinTa, JoDoH & PerTemUaN~

Tidak, Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar. Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti. Memang kita mudah ter silap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah. Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda. Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tengah-tengah bandar raya. Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya. Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus. Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka? Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing-masing padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata? Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa-rasa belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, jatuh terjerumus, tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik. Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti tuntutan2nya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia-rahsianya. Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. Kata bijak ahli pujangga : "Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari…dia datangkan petir dan kilat..kita menangis dan tertanya-tanya, kemana hilangnya sinar..Rupa-rupanya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."

Selasa, 15 Mac 2011

video

Best lagu ni...............video from 1 of my friend in Facebook, suara pun blh thn....hehehe

iNfyNytY

Start bln 1 yg lps, nana ada bc 1 buku ni...it's called infynyty....seriously, buku ni mmg best...mula2 mcm x tertarik pun nk bc...hu2...coz tgk muka dpn mcm dh boring...but bila selak dlm nye...WOW!mcm2 ada....yg pelik2 pulak tu....:D
Hmm...ttt Pulau Boneka Berhantu kt Korea...hu2....i LOVE Korea....x tau la plak ader pulau boneka berhantu kt sne.....lalalalala~~~
Wellll...byk bnda actually kte x tau apa ada disebalik kecantikan sesuatu itu....hehehehe....
so, byk2 kn membaca blh + ilmu coz lg byk kte membaca, lg byk benda yg kita x tau......:-)

Isnin, 14 Mac 2011

lead a new life (1)

Hmmm....lama rasa x post entry kt blog nih....hehehe...bz ckit...
okeyh, last sunday nana pegi muadzam shah, pahang darul makmur....hu2
aiiiyyyoooo....jln dr yong peng-labis-segamat-muadzam....uhuk2...byk gle lubang..agk bahaya..tp alhamdulilah selamat...
Dr kluang lbh krg pkl 9:00pg...n smpai bndr muadzam pkl 12:30tgh ari..lalalala..3jam stgh dlm keta..
1st view for bandar muadzam....hu2....how can i live in this quiet town??nothing there...shopping mall,cinema,fast food like mcd,kfc or pizza...hbs kureng pun at least must have chicken rice shop or maybe bigapple..agagagagawat...cm mne nk sesuaikan diri???hu2....semua tu x ader?plg best sekali la...Tunas Manja...adeyhhh...jwb nye mmg selalu la nana blk Johor..muadzam-segamat naik bas..segamat-kluang naik train...hu2...Kluang, 4 sure i'll miss u.....................:D
Next month nana akn lapor diri kt UNITEN,Muadzam Shah, Pahang..for Bachelor Business Administration(Hons.)in Human Resource Management.....doakan kejayaan nana....:-)
Target nk dpt DEKAN every semester.......iNsYaAllah....:))))

Sabtu, 15 Januari 2011

~saat rindu mula berbisik~pengorbanan yg besar......

Selepas pulang dari kerja, Nurul cepat-cepat mempersiap diri lalu ke dapur untuk menyediakan makanan sebelum suaminya pulang dari kerja. Ikan bawal masak merah kegemaran suaminya bakal terhidang.

15 minit kemudian pintu dibuka dari luar. Nurul berlari-lari anak menuju ke pintu dan menyambut kepulangan suaminya dengan salaman dan senyuman yang paling manis.

“Abang dah balik? Rindu sayang tak? Hehe...

”Haris tersenyum mesra sambil mencium ubun-ubun Nurul.“Mestilah abang rindu isteri abang...” Jawapan itu cukup untuk membuatkan Nurul berasa sangat bahagia.

Begitulah rutin harian mereka semenjak empat tahun lebih mereka mendirikan rumahtangga. Tanpa rasa jemu, tanpa rasa kekurangan kasih sayang walau sedikit pun. Walaupun mereka masih belum mempunyai cahaya mata, namun mereka tidak pernah berasa perkahwinan mereka kosong. Sudah banyak kali mereka berusaha, tetapi mungkin kerana rezeki masih belum berpihak kepada mereka berdua.



“Ris…aku tengok kau ni dah dekat lima tahun kahwin tapi masih takde anak lagi. Bila kau nk dapat gelaran ayah ni?”…Haris cuma mengerutkan keningnya.

”Aku bukan tak usaha Man, tapi tak ada rezeki kami lagi. Aku dah check kat hospital, doktor kata kami tak ada masalah tetapi rahim Nurul tak kuat untuk mengandung, mungkin sebab tu kami belum dapat anak lagi. InsyaAllah, kalau ada rezeki ada la, aku akan usaha lagi. Semua rezekikan daripada Allah...”,Haris menjawab panjang.

“Tapi Ris, sampai bila? Aku rasa tak ada salahnya kau cuba dengan org lain, bukannya kau tak mmpu kahwin lain. Kau ada pangkat, gaji besar...Lagipun Suri tu, aku tengok macam sesuai sangatlah dengan kau...”, Norman mengusulkan cadangannya.

Cuti sekolah menjelang tiba. Seperti biasa Haris dan Nurul akan pulang ke kampung untuk melawat orang tua Haris. Nurul pula merupakan seorang anak yatim piatu sejak dia kecil lagi. Seperti biasa, buah tangan untuk mentua tidak pernah dilupakan Nurul.

Sampai sahaja di rumah Haris, kedua-dua mertua Nurul menyambut kepulangan mereka seperti kebiasaannya. Tiba-tiba ibu mertuanya bertanyakan soalan yang selama ini memang sering meniti di bibir ibu mertuanya itu. ”Hai Nurul..tak besar-besar lagi perut tu? Bila nak ada isi?”, ibu mertuanya tersenyum sinis menantikan jawapan daripada Nurul. Nurul hanya tersenyum, walaupun hatinya berasa sangat sedih.

“Tak ada rezki lagi mak...”, jawabnya pendek. Nurul terus ke dapur menyiapkan makanan tengah hari kegemaran mentuanya memandangkan hari sudah pun lewat petang.

Di ruang tamu, ibu dan ayah Haris merenung Haris dengan penuh harapan. ”Ris, mak bukan nak paksa kamu, tapi mak dan ayah dah tua nak, kamulah satu-satunya anak kami. Kalau boleh mak dan ayah ingin menimang cucu sebelum kami menutup mata...”, ibu Haris memulakan bicara apabila kelibat Nurul mula menghilang ke dapur.

Haris mengeluh panjang. ”Kami dah cuba mak, tapi tak ada rezeki lagi...”, jawab Haris. “Mak tahu Ris…Nurul memang menantu yang baik, lemah lembut, sopan santun, rajin, dan mak tahu kamu sayangkan dia. Tapi mak harap sangat dapat tengok zuriat kamu sebelum mak dan ayah menutup mata. Kamu cubalah nasib dengan orang lain pula, mungkin dapat siapa tahu…”, ibunya memberikan cadangan. “Tengoklah macam mana mak…”, Haris menjawab dengan acuh tidak acuh.

Semenjak pulang dari kampung, fikiran Haris bercelaru. Banyak perkara yang bermain dalam fikirannya yang menyebabkan perasaan serba salah menguasai diri. Kata-kata sahabatnya dan ibunya mula terngiang-ngiang di telinga.

Nurul mula melihat perubahan pada diri suaminya. Haris mula menjauhkan diri daripadanya. Tiada lagi gurau senda mahupun kata-kata romantis yang meniti di bibir haris setiap hari seperti hari-hari sebelum ini. Haris juga sudah mula pulang lewat malam dan jarang bercakap dengannya. Nurul kian merindui suaminya yang dahulu.

Perasaan sedihnya disimpan jauh di sudut hati. Tanggungjawab sebagai seorang isteri tetap dilaksanakan seperti biasa. Nurul tidak jemu menyedikan makanan buat suaminya walaupun terkadang makanan itu langsung tidak dijamah oleh Haris. Hatinya kecilnya sering berbisik, “Abang...Nurul betul-betul rindukan abang...”, sambil matanya bergenang air mata kesayuan.

Di pejabat pula, Haris kini semakin rapat dengan Suri. Mereka mula keluar makan bersama dan kelihatan sentiasa berdua. Haris mula berniat didalam hatinya untuk memperisterikan Suri.

Suatu hari, ketika sedang mengemas ruang tamu, Nurul berasa pening dan hampir pitam. Badannya berasa sakit-sakit dan seperti hendak demam, Dia menunggu haris pulang untuk menghantarnya ke klinik setelah menelefon Haris untuk memberitahu tentang keadaannya.

Ketika Haris pulang, Nurul terus menyatakan hasratnya untuk ke klinik tetapi jawapan yang diterimanya cukup hambar. Haris menyuruhnya ke klinik sendiri atas alasan dia perlu menghadiri mesyuarat penting dengan majikannya. Namun sebaliknya, Haris sebenarnya sudah berjanji dengan Suri untuk keluar makan tengah hari bersama pada hari itu.

Dengan penuh kesedihan Nurul ke klinik dengan menaiki teksi kerana tidak tahan akan kesakitan yang dirasainya, kepalanya berdenyut-denyut. Selesai pemeriksaan doktor, Nurul berasa seperti tidak percaya apabila doktor mengesahkan bahawa dia telah mengandung dua bulan. Lantas dia memanjatkan rasa kesyukuran yang tidak terhingga. Dia berasa tidak sabar untuk memberitahu Haris tentang berita gembira tersebut.

Nurul menunggu kepulangan Haris dengan penuh sabar, hatinya melonjak kegembiraan. Wajahnya menguntumkan seulas senyuman yang amat manis. Namun ternyata Haris tidak pulang ke rumah pada hari itu. Dia menanti penuh hampa.

Pagi besoknya, Nurul terdengar kereta Haris masuk ke perkarangan rumah. Dengan cepat dia bangun dari pembaringan dan keluar ke ruang tamu.

”Abang, abang ke mana? Kenapa tak balik malam tadi? Nurul rasa risau sangat...”, tanya Nurul sambil memegang erat jari-jemari suaminya itu.

”Tidur rumah Norman...”, jawab haris ringkas.

“Abang, sayang nak tanya sikit boleh?”. Haris mengangguk perlahan.

“Kenapa abang dah lain sekarang? Abang dah tak pedulikan sayang lagi…”, ada tangisan dalam kata-katanya tika itu.

Haris yang ketika itu masih dalam keadaan mengantuk mula berasa marah apabila mendengar pertanyaan Nurul.

“Kau nak tahu kenapa? Sebab kau tak dapat bagi aku anak, aku perlukan zuriat, aku nak jadi seorang ayah. Orang tua aku hendakkan cucu. Untuk pengetahuan kau, aku akan berkahwin lagi untuk dapatkan anak! Faham?”, Haris menjawab lantang dan kemudian bergegas ke bilik untuk mendapatkan beg pakaiannya dan mengambil beberapa helai baju untuk keluar dari rumah.

Bagaikan halilintar membelah bumi, Nurul terkedu mendengar kata-kata yang keluar dari mulut Haris. Ternyata berita gembira yang ingin disampaikan disambut dengan berita duka daripada suaminya sendiri. Haris bergegas keluar tanpa sempat mendengar kata-kata dari Nurul. Nurul yang terpana dengan kejadian tersebut berasa amat terkejut, dia jatuh terjelepok dan tidak sedarkan diri.

Di hospital, Nurul mula sedarkan diri selepas pengsan selama tiga jam. Haris yang berada disisinya dengan erat memegang tangannya.

“Sayang, maafkan abang…Abang tak tahu sayang mengandung.” Haris dengan penuh kesal mengucup tangan Nurul. Dia tahu sikapnya kebelakangan ini benar-benar mengguris perasaan Nurul. Haris benar-benar menyesal.

Nurul bernasib baik kerana jiran mereka yang ingin menziarahinya ketika itu terlihat dia pengsan di ruang tamu. Jika tidak, Haris tentu menyesal sampai bila-bila sekiranya apa-apa berlaku pada Nurul dan anak dalam kandungannya. Hati kecil Haris mengutuk dirinya sendiri kerana cuba menduakan Nurul. Betapa besar pengorbanan Nurul selama ini yang setia menjadi isterinya. Haris insaf.

Doktor menasihatkan mereka agar menjaga kandungan Nurul dengan lebih berhati-hati memandangkan rahimnya tidak cukup kuat dan anak yang dikandung Nurul adalah anak sulung. Haris membawa Nurul ke hospital sebanyak dua minggu sekali untuk pemeriksaan tekanan darah dan kandungannya.

Sembilan bulan ditempuhi Nurul dengan penuh kesabaran. Dalam diam, Nurul menyimpan rahsia yang amat besar tanpa pgetahuan Haris. Pada awal kandungannya, doktor sebenarnya tidak menggalakkan Nurul untuk melahirkan anak itu lantaran risiko yang amat tinggi bakal dihadapi. Namun Nurul tetap berkeras dan nekad melahirkan zuriat suaminya dan meminta doktor untuk merahsiakan dari Haris semata-mata untuk membahagiakan suaminya.

Di saat nurul berjuang untuk melahirkan anaknya, Haris menerima sepucuk surat yang ditulis oleh nurul sepanjang mengandungkan zuriatnya.

Abang…pada saat kita bahagia bersama, sayang adalah insan yang paling bertuah di dunia ini kerana dapat menjadi isteri abang. Namun, sejak abang mula menjau, sayang terlalu ingin menyatakan sesuatu yang sudah lama sayang pendamkan selama ini. Abang...sayang benar-benar rindukan abang. Sayang rindukan abang yang amat sangat. Andai sayang terkorban, abang jagalah anak kita dengan penuh kasih sayang seperti mana abang menjaga sayang selama ini. Abang, ampunkan segala dosa sayang dan halalkan makan minum sayang...Yang merinduimu, Nurul.

Air mata Haris bercucuran membasahi pipi saat dia membaca warkah tersebut dan ketika doktor datang memberitahunya bahawa Nurul sanggup berkorban untuk melahirkan anak itu walaupun dia tahu risikonya amat tinggi.

“Encik Haris, sebenarnya Puan Nurul sudah diberi pilihan sama ada ingin melahirkan anak ini atau tidak kerana mungkin salah satu nyawa akan terkorban. Tetapi Puan Nurul menyuruh kami agar mnyelamatkan anaknya berbanding drinya kerana katanya Encik Haris sangat-sangat inginkan anak ini.”

Haris terkedu mendengar penjelasan daripada doktor sebentar tadi, lidahnya kelu. Hatinya menangis.

“Ya Allah, selamatkan isteriku..aku tidak mahu kehilangannya ya Allah…Selamatkan jua zuriat kami ya Allah, Sesungguhnya Engkau sebaik-baik Pemberi...amin.”

Hampir enam jam Nurul berada di bilik pembedahan, akhirnya doktor keluar seraya mengucapkan kesyukuran dan tahniah kepada Haris.

”Tahniah Encik Haris, anak encik selamat, anak lelaki.”

“Alhamdulillah...”, Haris mengucap syukur.

“Isteri saya macam mana doktor?”

“Ermm..Ya, isteri encik juga selamat, syukur kepada Allah.”

Haris tunduk, ada butir-butir suci menitis keluar dari kelopak matanya, lafaz kesyukuran di ucapkan tanpa henti dalam hatinya, Dia terus berlari kearah isterinya.

Nurul yang masih lemah memandang Haris.

“Sayang...andai diberi pilihan, abang akan memilih untuk selamatkan sayang. Anak kita boleh usahakan lagi, tapi isteri seperti sayang, abang tak akan dapat cari pengganti sampai bila-bila, sayang terlalu istimewa. Terima kasih sayang...Abang cintakan sayang…”Haris mengucup ubun-ubun isterinya sambil memegang erat tangan Nurul.

“Sayang juga cintakan abang. Terima kasih abang…”, Nurul menjawab kemudian terlena kerana berasa terlalu penat.

Hargailah Pengorbanan Seorang Isteri....

Khamis, 13 Januari 2011

_Kluang Railway Coffee_

Sedap hingga menjilat jari.....what's up??hu2...nk tau kt mne??Kluang Railway Coffee la...mne lg. Uhuk2...byk cawangan di seluruh negara...roti bun bkr mmg sdp...he3...pastu tea tarik...sedap3x....he3. Akk spupu nana kt dia slalu lepak kt kluang railway coffee kt damansara,KL branch dia la..hu2..tp, kopi secawan double harga kt sini...hi2..biase la kn..nme pun KL. Blh dpt 2 cawan klu kt sini dgn harga sekopi cawan kt sne...hi2. Berposing2 lg dgn staff dia kt situ...hu2..kenangan kt nye...ngeeee~~

So, org2 luar kluang, if nk rse roti bun sdp wth kopi pns or tea tarik sdp punye...sila la ke Kluang Railway Coffee...he3.,


~Already PAID by ME~

DoN't TouCh Me!

video

Garang betul si kakak ni......kesian adik dia.....hu2

.:Biha,Ninie,Aina,Azra,Dayah:.

Ouhhhhh my bff...hu2...rindu gle sama kamoooo....

1-haaaaa....yg sblh ni, ala2 tokoh korporat ni, my bff yg 1st skali yg nana knl....he3..Nama dlm I/C dy Nabihah bt Apandi,lhr pd 28 Ogos 1991.since drjh 1...smpai la skrg ni..kami berkawan..dh 20 thn. Cer kre dr drjh 1 smpai umr 20thn dh brape lama kami berkawan...hu2...dh 14 thn kwn dgn dy ni. Biha2, ko ingt lg x mse drjh 1 kn kte 1 kls...pastu ko ajar q maths...almaklum la...lmbt sikit mse tu..he3. Pastu naik skola menengah lak..kte sekelas lg...dr form1 sampai la form5...iskkk...mcm isi dgn kuku...hu2. Bt now, dh terpisah krn msg2 membawa haluan bljr msg2...dy skrg meneruskan pengajian di UiTM segamat, dlm bidang perakaunan...he3...moga jd akauntan yg berjaya k...chayok2...niat nk g korea tu...jgn lupa...ha3...

p/s:dy prnh b'kt pd sy, if aku kawen nti, nk bg mkn nasi putih dgn telur goreng blh x??jimat duit aku....he3...funny tul bff nana sorg ni...:-)


2-Yg sblh ni pulak...my 2nd bff. Seperti yg tertera dlm i/c...nama dy...Nurainee bt Ruhaizad,lhr 24 Julai 1991. Hmmm...dy ni mmg cantik...x dinafikan...he3..sorry dear...ngeee~~Nana knl dy mse drjh 4. Masa tu tuisyen sama2 dgn dy. Best kwn ngan dy ni..kepala gle2 ckit...he3. Yg plg best skali, rmh kami sejalan..he3..rmh ninie hjg skali...penutup jln...he3
Masa form2-form3, kami sekelas..dok sblh2...& suka bergosip...ha3..siot je...bukak buku lama..CLOSED2!hu2
Ninie adlh gL yg sgt happy go lucky....ske sgt senyum2....he3...
Cute lg sempoi..suka gelak ketawa dgn anda, dear...hu2..rindu kenangan itu semua...sobsobsob...:(
Ninie now kt UiTM Segamat jgk...cont study di sana, cos perbankan & kewangan islam...hu2....chayok2, dear!!sayanggg kamoooo....

p/s:Lupa, nti ninie jd bridesmaid nana or flower gL ekh??he3




3-he3....cik adik manis.....ngeeee~~yg ni Nur Aina Roslan....comel je orgnye..he3..ni my 3rd bff...she's so kind...byk tlg nana, byk bg nana nasihat, byk bg nana motivasi....sampai nana terlena..hu2...x la...sorry dear...kihkihkih...
Ok...aina...nana knl since form1-sampai la hayat dikandung badan ni...20 thn..hu2..ke mana saja, KAMI, nana..ninie..aina..n biha..tetap bersama kecuali Teratak Dato' Tan yg indah lg permai tu la...he3
But now, aina cont. study kt UiTM Seri Iskandar, Perak...cos Pentadbiran Pejabat..dy sgt cantik skrg...he3..almaklumla kan keja kt dlm off nti....hi2....ape2 pun.....dgn ko mmg byk kenangan...rindu nk mkn karipap....he3...nti blk, ko wt kn utk aku ekh...he3

p/s:aina, ko lupa 1 benda kt q....hu2....janji2 akn dituntut bila ko keja nanti....ha3




4-Nurul Azra bt Mohd Saai spt yg tertera dlm I/C beliau...he3.
Bff nana sorg nih...mmg la ala2 mak datin gitu...dy punye fashion....aduhhhh...ader classsss...ha3...
Azra, nana knl dia masa msk form6 di SSAJ. Kali pertama di pandangan...oooohhh...mcm berlagak dia ni..ha3...sorry dear...aku gurau je. But dh 2,3 minggu knl...ohhhh..bru nana tau mcm mana dia ni. Dia ske tlg org...he3...seorang yg aktif dlm mcm2 aktiviti kt skola. Byk rahsia KAMI.....ha3...xpe, ko jgn risau...plg sikit pun q pecahkan ikut gigi je....ngeeeeee~~
xder la....azra....ko mmg baik....even baru 2thn knl ko....q rse mcm dh berabad tok kadok je knl ko yunk....hu2...
Hmmm...byk kn impian ko...impian q pun ader gak...he3...
tp, impian ko tu lg byk mcm gunung kinabalu rsenye....weeeeeeee~~ape2 pun, thanks coz byk tlg q settle mcm2 probs n jd pendengar setia radio Nana....he3
p/s:be strong ape pun yg terjadi..bff sentiasa di hutty...;-)




5-insan berkaca mata ini...he3...kacemateungu...ngeee~~Nurul Hidayah bt Abd Rahim..bkn budak Kluang...tp, JB...kre msh dlm johor jgk ye..he3. Nana pun x tau mcm mana la dia ni blh sesat kt kluang ni....ha3...sorry yunk.,
Nana knl dayah masa form6 jgk....tp, KAMI mula jd bff since last yr,2010...nana upper6. He3....dia ni diam je kt kls...tp, otak...mak aiiihhh..geliga blh bikin batu cincin...he3...tu yg q ske kwn ngan ko tu...byk kali tnye pun ko x mrh klu q x fhm...he3..

Sabor btl dy lyn kerenah nana yg mmg byk tnye ni...5W1H...hi2
Dayah2.....ko mmg setia dgr radio Nana, sama mcm azra...ko dh jd penyelamat aku...mcm2 perkara...hu2...thanks sgt2....aku x kn lupa semua tu. Dayah2, kwn ngan ko ni mmg best rr....x plastik...he3....
Welllll....hope kte akn trs bersahabat....cyunk dayah.,

p/s:nanti nk pinjam ank anda as my flower gL...he3..yg pasti bln 8, thn ble q x tau.......:p

BFF Nana,

dalam kita berkenalan,sehingga kau panggil aku teman..begitu bahagianya..begitu indahnya..kita jalinkan kemesraan.........

Biha,Ninie,Aina,Azra,Dayah.......

adakalanya sikapmu mencabar perasaan..ada ketikanya kita saling membuat kesilapan..namun aku anggap itu sebagai dugaan yang semakin mematangkan fikiran..diamku tak bermakna aku kesedihan,sepiku tak bermakna kau aku tinggalkan..

temanku tersayang,

bahagiamu..itu bermakna bahagiaku..kita berkongsi kesedihan..kita bersama mencipta keriangan..andai saja terlepas bicara..andai saja hatimu terluka..maafkan aku teman..dalam ketaksengajaan..hatimu..aku calarkan...

temanku,

aku sentiasa mendoakanmu..kesejahteraan dan di lindungi Allah selalu..namun..andainya aku pergi dahulu..atau masa membataskan hidupku..aku mohon teman..teruskan kehidupan..dengan senyuman..
teruskan tersenyum teman..walau hatimu di balut kelukaan.....sayanggggg kamoooo berlima ketat2!!sahabat dunia akhirat.....:-)

Rabu, 12 Januari 2011

~adik angkat baru~




Orait!!today i got a bby boy as my little brother....he3


so cute....ngeeee~~comel sgt dia....


actually...dia ank pak usu nana...bt walid n umi dh anggap dia mcm ank sendiri...


he3...suka3 sgt....! xpernah ada adk lelaki...ngeeee~~


dia sgt pandai....byk sgt keletah dia yg mencuit hutty insan2 disekeliling....he3


ok, his name actually....Hafizzuddin As-Siddiq...seperti yg pak usu bg..


Kak Long syg kamoooooo, hafiz....he3....


Hafizz yg cute......akk syg sgt2....jd insan yg berguna k...bijak utk agama, bangsa & negara....:-)

Selasa, 11 Januari 2011

~surat CINTA buat ILLAHI~

Maha suci Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani, maha mengetahui segala yang terbaik buat hambaNYA. DariNYA kita didatangkan, kepadaNYA jua kita dipulangkan. Sesungguhnya seorang insan itu adalah sebaik baik ciptaan Allah. Dikurniakan akal dan fikiran yang indah sebagai menyempurnakan ciptaanNYA untuk kita, hambaNYA yang begitu kerdil dan naïf. Maha suci Allah yang lebih mengetahui apakah kedukaaan dan kekecewaan itu adalah kifarah atas kekhilafan kita dimasa lalu mahupun didatangkan ujian yang bermacam itu demi untuk meningkatkan cinta kita padaNYA. Subhanallah. Begitu tertib dan cantik takdir yang diberikan Allah buat setiap hambaNYA. Dianugerahkan rasa cinta, kasih sayang, dan rindu untuk mengharmonikan ummah adam dan hawa. Lantaran suburnya rasa yang tiga ini dalam diri seorang insan maka naluri yang tertanam subur dalam kalbu itu kian bercambah, lantas menyatukan dua hati. Maka lahirlah pohonan rendang subur yang dinamakan keluarga yang mana akhirnya menjadi teduhan generasi takwa, cahaya mata yang lahir hasil kasih sayang yang subur dibajai iman pada yang ESA.

aku Nana, baru 20 tahun mengecap nikmat kehidupan dimuka bumi indah ini. Aku berbangga kerana lahir menjadi anakanda tercinta ayahanda dan bonda. Sejak Lahirnya aku kedunia maka tidak pernah sedetik pun aku jauh dari curahan kasih sayang dan belaian istimewa daripada kedua-duanya. Maha suci Allah yang telah menganugerahkan aku ayah dan bonda yang begitu sabar mendidik aku dan saudaraku serta mengasuh aku dengan bekalan ilmu duniawi jua ilmu untuk ku bawa apabila bertemuNYA kelak. Jutaan syukur ku titipkan padamu ya Allah diatas kurniaan rasa bahagia dan tenang aku, berlindung didalam rumahku yang sangat bererti buatku itu. Beralihnya usia, maka semakin jauh kakiku melangkah. Maka sejauh itulah jua aku temui pelbagai ragam insan yang seringkali menduga kekuatanku padaMU ya Allah. Aku Nana yang lemah dan seringkali diriku ini rapuh dek hati yang tidak gentar menahan ujian yang begitu indah kau aturkan. Ya Allah, aku syukuri nikmatmu menganugerahkan aku akal yang telah membawaku kesini, ke menara gading impian ayah dan bonda. Berkat doa kedua duanya yang sering meniupkan semangat dan menitipkan ketabahan maka aku bersyukur kerana menggembirakan kedua duanya. Aku Nana dari keluarga yang sederhana namun bagiku kaya dengan ‘isi’ yang telah mencorakkan watak dan peribadiku kini. Maha suci Allah, hanya diriMU yang mengetahui sebaik baik dan seburuk buruk kejadian itu.

Subhanallah.

Ya rabbi, maka dengan usia ku ini jua pernah kutemui Arrijal yang hadirnya telah menyalakan rasa cinta, menyuntik kedalam darah merahku ini rasa rindu yang tidak bertepi kepada Arrijal itu. Namun, takdir yang telah kau aturkan itu sesungguhnya adalah tercantik dan punya hikmah tersendiri. Maka Arrijal itu pergi berlalu meninggalkan aku Nana dengan seribu kekecewaan. Ya Allah, bukan sedikit airmataku tumpah kerana kekecewaan itu. Bukan sedikit masa telah ku gunakan untuk menguatkan hati dan fitrah kasih ku ini agar kembali sebagaimana aku sebelumnya. Benar. Cinta pada manusia itu hanyalah secebis hebatnya berbanding agungnya cintamu itu ya Allah. Lalu ku ingatkan pada diri ini bahawa cinta Arrijal yang pernah ku anggap bakal menjadi tempat lindunganku dari fitnah dunia itu adalah ujian untuk ku. Maka dengan itu jua aku kini kembali teguh seperti Nana yang hidupnya senantiasa redha dengan takdir yang telah tertulis di luh mahfuzmu ya Allah. Dan kini, sekali lagi aku ditemukan dengan insan bergelar Arrijal yang telah menggegarkan naluri kewanitaanku. Namun, aku bermohon kepadamu ya Allah, moga kali ini andai aku jatuh cinta pun biarlah cinta itu keranaMU. Kerana, sesungguhnya cinta yang lahir atas namaMU itu adalah lebih bermakna dari cinta nafsu semata-mata.

Ya Allah, kini raut wajah ayah dan bondaku dipenuhi kedut-kedut indah yang begitu tenang. Raut wajah tua keduanya sering menjadi kekuatanku. Walid pernah berkata kala aku mengucup pipinya, ‘ along, diusia sebeginilah wafatnya Rasulullah. Maka dengan itu walid ingin along sentiasa tabah dan menjadi seorang muslimah yang berhaluan diri. Jangan sia-siakan hidupmu yang indah’. Lantas airmata ku berderai ke bumi. Ku kucup pipi dan dahinya bersama hati yang tidak terkata, pelbagai rasa yang tidak dapat kugambarkan disini. Ya Allah, andainya ajal ingin menjemput ayah bondaku, kau berilah peluang untukku berada disisi mereka. Ambillah mereka dengan tenang, beri peluang untukku menjaga dan membelai masa sakit mereka dengan penuh kasih sayang supaya dapat aku mengurangkan kesakitan saat ajal itu tiba. Aku juga bermohon moga diampunkan dosa keduanya. Dan, andai kiranya telah tertulis bahawa aku yang terlebih dahulu pulang kepangkuanMU, maka kau lindungilah keduanya. Ampunkan dosa-dosaku andai pernah mengguris luka dihati mereka. Ya Allah, maha suci tuhan yang mengatur ajal dan maut insan. Sesungguhnya aku Nana yang merindui syurgaMU nan indah. Kuatkan hatiku, kurniakan ketabahan berpanjangan agar dapat ku lalui masa hadapanku ini dengan redha dan istiqamah. Subhanallah. Walhamdulillah. Walaailahaillallah. Allahuakbar.

Suci Embun Pagi,Nana.....

~Sebuah Cinta Bicara Hati~

Ingin ku curahkan isi hati ini
tapi aku takut mungkin ianya hanya illusi
melalui alam penuh misteri
takkan benar ianya trasformasi realiti
mungkin hati ini turut sama menyumbang hasrat yang bukan formaliti
khayal dalam fantasi
dusta pada diri sendiri
relakah aku ditipu muslihat sekali lagi
dulu pernah membinasakan diri
dan menyeksa akan bathin yang lemah ini
relakah aku melihat diri dalam imej cermin
wajah yang tiada disebalik diriku ini
katakan ianya hanya stupiditi kebodohan ku yang mengajar akan tari emosi
rindu yang ku bendung selama ini
cinta yang turut ku dukung didada ini
sayang yang terselit dibibir ku ini
ingin ku curahkan segalanya
agar lega dan ianya lebih bererti
jadikan ianya prioriti hidup ku selagi
nafas ku berfungsi